Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Het vergeten kindje

Nu NFT’s en crypto de volledige aandacht krijgen van de media worden aandelen veel vergeten. Onterecht eigenlijk, gezien het mindere risico door de lagere volatiliteit en de onderliggende waarde. Een subtiel maar steady rendement en een verspreidt portfolio kunnen nooit kwaad. Daarom wordt er in deze blog aandacht besteedt aan dit vergeten kindje in de klas. 

Aandelen verkopen

Allereerst beginnen we met het gedeelte van aandelen verkopen. Als je een aandeel wil verkopen omdat je strategie is veranderd, het bedrijf staat je niet langer aan of je wil je portfolio diversificeren/veranderen is dat natuurlijk heel begrijpelijk. Daarnaast kan winst maken op een belegging de verkoop al helemaal rechtvaardigen. Maar verkoop een aandeel niet met winst alleen omdat de koers is gestegen. Als je dat zou doen, zou je in de val lopen te geloven dat het een goed idee is om je aandelen te verkopen elke keer als het in waarde stijgt.

Op dezelfde manier is het meestal een slecht idee om een aandeel te verkopen alleen omdat de koers is gedaald. Maar soms moet je gewoon je verlies op een aandelenpositie beperken. Het is belangrijk dat een koersdaling je er niet van weerhoudt om te verkopen. Van tevoren een stop-loss instellen is ook geen slecht idee. Zo zet je van tevoren een limiet van wat je maximaal bereid bent om te verliezen. 

Aandelen kopen

Een aantal aandelen kopen tips komen nu aan bod. Dit is misschien wel het lastigste van het handelen in beleggingen. Hoe bepaal je nou welk aandeel je wil kopen? Je hebt over het algemeen twee opties voor het kopen van aandelen: fundamenteel analyseren en technisch analyseren. Kort gezegd is een fundamentele analyse een analyse van de bedrijfstak, financieel nieuws, gelieerde bedrijfstakken of bedrijven en zo voort. Een technische analyse is een analyse die je maakt op basis van de grafieken. Dit vereist wat meer kennis over grafieken aflezen en is dus vaak lastiger. Je kunt bij het technisch analyseren indicatoren gebruiken zoals de RSI (Relative Strength Index), de MACD (Moving Average Convergence/Divergence) of de EMA (Exponential Moving Average). Naast deze drie grote en populaire zijn er (letterlijk) nog honderden andere indicatoren die je kunt gebruiken. Als je wil beleggen voor de lange termijn volsta je vaak wel met het fundamenteel analyseren. Wanneer je op korte termijn wil handelen (traden) is kunnen technisch analyseren een must. Neem goed je tijd om je hierin te verdiepen en neem geen overhaaste beslissingen. 

 

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen