Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Een lekker flesje likeur als cadeau

De feestdagen komen er weer aan. Met Sinterklaas en Kerst in aantocht is het zoeken naar cadeautjes moeilijker dan ooit. Eigenlijk hebben we alles al. Daarnaast worden cadeautjes veel weggegooid in de lente schoonmaak. Troepjes die we niet nodig hebben, wat eigenlijk alleen in de weg staat. Kortom, een goed cadeau om te geven is iets wat geen resten achterlaat en goed te gebruiken is. Dit klinkt als een lekker flesje likeur!

Likeur

Over het algemeen weet iedereen wel dat likeur een soort alcohol is. Maar wat voor soort alcohol? Likeur is een sterke drank bedoeld om te mengen. Er zijn veel verschillende soorten likeuren. Het alcoholpercentage van de verschillende soorten kan veel verschillen, tussen 22% en 71%. Zeker een sterke drank, dus! Likeur smaakt relatief zoet met een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Het type creamlikeur zijn nog zoeter dan dit en bevatten wel 250 gram suiker per liter. Om deze reden wordt likeur niet alleen gedronken. Het is een mixer voor koffie, cocktails, longdrinks en zelfs gebakjes.

Likeur wordt gemaakt van gedestilleerd water, een vorm van alcohol, suiker en smaakstoffen. Zoals gezegd, bestaan er veel verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan vruchtenlikeur (gemaakt op basis van vruchten, zoals limoncello), notenlikeur (op basis van noten gemaakt), koffielikeur (gemaakt van koffie- of cacaobonen), whiskeylikeur, kruidenlikeur en creamlikeur. Creamlikeur is gemaakt op basis van room en zijn het eerder genoemde, erg zoete soort. Hierin zit wel 250 gram suiker per liter likeur.

Door het mogelijke gebruik in veel verschillende drankjes en gerechten, is er voor iedereen wel wat lekkers te vinden.

Licor 43

Een heerlijke likeur wordt gemaakt door Licor 43. Dit merk is van Spaanse origine, wat geproefd kan worden in het toegankelijke en zoete karakter. In 1956 is Licor 43 opgezet door de Spaanse familie Zamora, maar het verhaal van het drankje zelf gaat vele jaren terug. Tot in de Romeinse tijd zelfs! Door gebruik van inheemse vruchten en kruiden werd een ‘wonderbaarlijke vloeistof’ gemaakt. Rond 1940 werd dit recept gebruikt als inspiratiebron voor wat later Licor 43 zou worden. Weinig is bekend over de precieze ingrediënten in de likeur van Licor 43. Het is alleen bekend dat er 43 ingrediënten in het drankje zitten. Kruiden, citrusvruchten en verschillende fruitsoorten worden geproefd, dat klinkt toch heerlijk!

Likeur is een fantastisch cadeau om te geven, omdat het goed te gebruiken is in allerlei drankjes en recepten en het zal gebruikt worden! De fles kan worden gerecycled of het kan opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als een vaasje voor mooie bloemen. Nuttig en geen rommel, dus!

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen