Leuke blogs uit Mokum en omstreken

De beste raambekleding voor in huis 

Het is belangrijk om je huis te voorzien van raambekleding. Dit zorgt niet alleen voor meer privacy, maar ook de mate van lichtinval in huis. Zo kan je bepalen hoeveel licht er door de dag heen door de ramen schijnt. Raambekleding is naast praktisch ook erg sfeervol. Het zorgt voor een extra touch aan je huis. Het voelt knusser en gezelliger met raambekleding. De ramen en muren zijn zo minder kaal. Maar welke raambekleding moet je dan aanschaffen?

Gordijnen  

Raambekleding is er in veel verschillende vormen en maten. De meest bekende zijn de gordijnen en jaloezieën. Maar ook onder de gordijnen en jaloezieën zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Laten we beginnen met de gordijnen. Bij de gordijnen wordt er vooral verschil gemaakt in de mate van lichtdoorlatendheid. Er zijn de verduisterende gordijnen. Deze gordijnen laten niet of nauwelijks licht door. Ze worden daarom vaak gebruikt in de slaapkamer. Zo kunnen we langer genieten van onze slaap en kunnen we als we willen zelfs overdag een donkere kamer creëren om een middagdutje te doen. Dan zijn er vitrage gordijnen, deze gordijnen zijn gemaakt van erg lichte stof. Hierdoor komt er veel licht door de gordijnen heen. Ze zijn daarom erg geschikt voor de woonkamer. Ze zorgen dan wel voor extra privacy, maar laten wel nog veel daglicht binnenkomen. Tussen de vitrage gordijnen en de verduisterende gordijnen zit de inbetween gordijnen. Die zitten wat dikte betreft tussen verduisterende gordijnen en vitrage gordijnen in. Naast de bekende verticaal hangende gordijnen zijn er ook rolgordijnen. De rolgordijnen worden gesloten door ze naar beneden te rollen, zo bepaal je zelf hoeveel licht en inkijk je binnenlaat. Deze gordijnen zijn vooral populair in de keuken, vanwege de beperkte ruimte die dit soort gordijnen innemen. Verder zijn er ook nog vouwgordijnen deze worden geopend en gesloten door ze van boven naar beneden te bewegen. Maar in plaats van dat de gordijnen worden opgerold zoals bij rolgordijnen worden ze opgevouwen. Als laatste zijn er nog plissé gordijnen, deze gordijnen zijn gemaakt van één stuk stof en worden horizontaal geopend en gesloten net zoals de rol- en vouwgordijnen. Alleen vouwt de stof zich als een harmonica dicht.

Jaloezieën 

De andere bekende soort raambekleding zijn jaloezieën. Jaloezieën zijn horizontale stroken gemaakt van aluminium, pvc of hout. Ze worden geopend met een koord en je kan de mate van lichtinval bepalen door de hoek van de plankjes te wijzigen met een tweede koord. In de volksmond worden de jaloezieën ook wel luxaflex genoemd. Ze zijn over het algemeen wat makkelijker schoon te maken dan andere soorten raambekleding en daarom vaak populair in keukens waar het fornuis aan de raamzijde staat. Maar ook in woonkamers wordt er vaak gekozen voor jaloezieën. Houten jaloezieën worden vaak gekozen in huizen met een industriële of bohemian inrichting. Daarom komen houten elementen goed tot zijn recht. Houten jaloezieën kunnen minder goed tegen water en zijn daarom minder geschikt voor in de keuken of de badkamer. Daarvoor worden vaak jaloezieën gemaakt van aluminium of pvc gebruikt.

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen