Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Hoe kom je van wolluis en engerlingen af?

Er zijn een aantal insecten die je planten in gevaar kunnen brengen, de wolluis is hier een van. Het nadeel van de wolluis is dat hij op erg veel plantensoorten voorkomt. De kans dat je ooit te maken krijgt met de wolluis is groot. De wolluis is aan verschillende kenmerken te herkennen en relatief eenvoudig te bestrijden. Wel is het belangrijk dat je er op tijd achterkomt dat je last hebt van de wolluis. In dit artikel lees je waaraan je de wolluis kunt herkennen en vooral ook hoe je het kunt bestrijden. 

 

Hoe herken je de wolluis?

De wolluis kun je herkennen aan zijn witte kleur. Het is een zeer klein insect die een witte wolachtige afscheiding achterlaat. Dezelfde afscheiding vind je ook terug op het lichaam van de wolluis zelf. 

 

Aangezien de wolluis zelf erg klein is zie je hem erg snel over het hoofd. Toch kun je aan de planten zien als je last hebt van de wolluis. Zo zie je een witte poederachtige afscheiding op de planten. Op het moment dat je een vermoeden hebt dat je last hebt van de wolluis is het belangrijk dat je ingrijpt.

 

 Wat van schade brengt wolluis achter?

 

De reden waarom je in moet grijpen als je last hebt van de wolluis is omdat het beestje voor veel schade kan zorgen. Ze laten namelijk honingdauw achter waar schimmels erg goed op groeien. De wolluis kan er dus voor zorgen dat er schimmel komt op je planten. Deze schimmels kunnen ervoor zorgen dat de plant na verloop van tijd dood gaat. 

 

Hoe bestrijd je de wolluis

Als je last hebt van de wolluis dan kan je dit op verschillende manieren bestrijden. De methode die het best werkt is het inzetten van een natuurlijke vijand de roofkever. Laat een aantal kevers los in je tuin en laat zij het vuile werk voor je opknappen. 

 

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn larven die onder de grond leven en behoren tot de bladsprietkevers familie. Engerlingen vreten aan de wortels van planten en dat kan ervoor zorgen dat je mooie planten in de tuin sterven. Dit wil je uiteraard voorkomen en daarom is het belangrijk dat je ingrijpt. Om engerlingen uit je grond te krijgen kun je verschillende acties ondernemen. Toch is er eentje die veruit het beste werkt. 

 

Wat kun je doen tegen engerlingen?

Als je last hebt van engerlingen kun je het beste net als bij de wolluis de natuurlijke vijand inzetten. De natuurlijke vijand van de engerlingen zijn aaltjes. Aaltjes zijn erg kleine wormpjes die voorkomen in de bodem. Zij bestrijden de engerlingen en laten de populatie flink afnemen waardoor je er geen last meer van hebt.

 

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen