Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Palmolie duurzaam? Jazeker!

Veel mensen hebben nog steeds de overtuiging dat palmolie slecht is voor het milieu. Toch kan dit niet verder van de waarheid af liggen. sustainable palm oil kan juist duurzaam geproduceerd worden, ondanks alle mythes die erover bestaan. In dit artikel lees je alles over palmolie: wat is het, waar komt het vandaan en waarvoor wordt het gebruikt? Daarnaast vertellen we ook waarom duurzame palmolie een belangrijke rol kan spelen in een duurzame toekomst.

Wat is palmolie precies?

Palmolie is een olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de palm. Deze boom komt oorspronkelijk uit Azië, maar groeit tegenwoordig overal ter wereld. Het grootste aandeel in de productie van palmolie wordt gedeeld door Maleisië en Indonesië, waar ruim 80% van alle palmolie wordt geteeld. Palmolieboeren verbouwen hier onder andere de Afrikaanse palm, de raffia palm en de Macaw-palm.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Palmolie wordt vooral gebruikt als ingrediënt in voedsel en cosmetica, maar ook in biodiesel. In Nederland wordt het vooral gebruikt als vetvrije verpakking of als smeerolie bij de productie van rubber en plastic. Maar ook in pindakaas, chocola en chips zitten vaak kleine hoeveelheden palmolie.

Waarom palmolie?

Palmolie is een veelzijdige olie die in allerlei producten wordt gebruikt. Het heeft bovendien een aantal voordelen ten opzichte van andere vetten en oliën. Palmolie bevat bijvoorbeeld meer vitamine E dan andere plantaardige oliën, waardoor het goed is voor de huid. Ook is palmolie minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld koolzaadolie of sojaolie.

Waarom juist duurzaam?

Palmolie kan op een duurzame manier worden geproduceerd, ondanks alle mythes die erover bestaan. Er zijn verschillende initiatieven om palmolieplantages duurzamer te maken, zoals het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Dit is een overkoepelend initiatief van bedrijven, milieuorganisaties en wetenschappers dat zich inzet voor duurzaam geproduceerde palmolie. De RSPO heeft strenge criteria opgesteld waaraan palmolieplantages moeten voldoen om aan te kunnen sluiten bij het keurmerk. Zo moeten er bijvoorbeeld geen natuurlijke bossen gekapt worden voor de aanleg van de plantage. Ook moet er rekening gehouden worden met het welzijn van de arbeiders op de plantage.

Palmolieboeren houden bijvoorbeeld rekening met de biodiversiteit en beschermen het leefgebied van bedreigde diersoorten. Daarnaast investeren ze in herbeplanting en zorgen ervoor dat er minder CO₂ uitgestoten wordt tijdens de productie van palmolie. Dit maakt palmolie een duurzame bron van energie voor de toekomst.

De voordelen

Palmolie is een veelzijdige olie die in allerlei producten wordt gebruikt. Het heeft bovendien een aantal voordelen ten opzichte van andere vetten en oliën. Palmolie bevat bijvoorbeeld meer vitamine E dan andere plantaardige oliën, waardoor het goed is voor de huid. Ook is palmolie minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld koolzaadolie of sojaolie. Palmolie kan dus een duurzame bron van energie zijn voor de toekomst.

Als je dus ervoor kiest om palmolie te gebruiken, let dan altijd goed op of het duurzaam is geproduceerd. Koop bijvoorbeeld alleen producten met het RSPO-keurmerk of kies voor producten waarin duurzame palmolie is verwerkt. Op deze manier draag je bij aan een gezonde levensstijl en een duurzame toekomst! 

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen