Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Wat is de beste manier van je huis verwarmen

Je huis verwarmen kan op meerdere manieren en elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hierdoor is elke manier geschikt voor een ander huishouden. Precies daarom gaan we het hebben over welke manieren er zijn om je huis te verwarmen en hoe deze manieren werken.

Hoe werkt het verwarmen van je huis met een gaskachel

Je huis verwarmen met een gaskachel is vrij simpel. Er wordt aardgas verbrand en hierdoor ontstaat er warmte. Maar dit klinkt allemaal heel simpel maar dit is het helaas niet. Een gaskachel kopen heeft namelijk een heleboel punten om op te letten zoals hoeveel warmte straalt de kachel uit en is dit genoeg voor de ruimte waar jij de kachel wilt gebruiken. Een gaskachel werkt met een gesloten verbranding en haalt zuurstof van buitenaf. Maar ook wordt alle warme lucht die overblijft weer in de ruimte waar de kachel staat geblazen. Het voordeel hiervan is dat alles erg snel opgewarmd kan worden omdat een vlam meteen heet is. Het nadeel hiervan is dat er gas gebruikt wordt en dat dit steeds duurder en moeilijker wordt om te verkrijgen.

Hoe werkt het verwarmen van je huis met een elektrische kachel 

Elektrische haarden werken weer compleet anders, dit komt doordat het energiegebruik ook compleet anders is. Het voordeel van een elektrische haard is dat het alleen elektriciteit gebruikt. Dit scheelt weer qua uitstoot. Vooral als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je huis hebt dan kan een elektrische haard in sommige gevallen een goede optie zijn. 

Een elektrische kachel heeft een hitte element en deze moet een tijdje opwarmen voordat je huis verwarmt is. Bij elektrische kachels kun je overigens wel een timer gebruiken waardoor dit eigenlijk geen probleem meer is.

Wat kun je doen om de warmte binnen te houden

Het binnenhouden van warmte is ook nog een heel punt. Dit kan alleen als je huis goed geïsoleerd is. Je kunt geen of nauwelijks warmte binnen houden zonder of met een slechte isolatie, waardoor je stookkosten erg hoog worden. Nu is dit niet ideaal voor je portemonnee en voor het milieu. Verder is het ook nog belangrijk dat je deuren en ramen goed afsluit. Als deze open staan gaat al je warmte ook vrij snel weg. Mocht je te maken hebben met kieren in je woning, dan is het belangrijk dat je dit dicht maakt. Ook via deze kieren kan er naemlijk warmte verdwijnen en dat is zonde. 

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen