Een werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk wanneer het gaat om een bedrijfsongeval bij zijn werknemers. Daarom is het belangrijk om als werkgever te weten hoe deze werkgeversaansprakelijkheid in elkaar zit. Daarnaast zijn er een aantal manieren waarop een werknemer zijn bedrijf zo veilig mogelijk kan maken. Over werkgeversaansprakelijkheid en een veilige werkvloer vertellen we je in deze blog graag meer.
Wat is werkgeversaansprakelijkheid precies?
Iedere werkgever heeft over zijn werknemers een zorgplicht die in de wet staat. Daarom zijn werkgevers ook verantwoordelijk voor wat er op de werkvloer gebeurt. Werknemersaansprakelijkheid is daarom aan de orde wanneer een werknemer letselschade heeft opgelopen, door toedoen van de werkgever. Dit kan dus het geval zijn wanneer er niet goed is voldaan aan voorzorgsmaatregelen, als er gevaarlijke situaties ontstaan door gebrekkig onderhoud of als er bijvoorbeeld geen goede beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Een werknemer kan na het oplopen van letselschade een schadevergoeding eisen met behulp van een letselschade advocaat, waardoor de aansprakelijkheid bij de werkgever komt te liggen.
Een veilige werkvloer
Als werkgever wil je er voor zorgen dat je personeel in zo’n veilig mogelijke omstandigheden kan werken, zodat bedrijfsongevallen niet of nauwelijks voor kunnen komen. Daarom is het een goed idee om goed na te denken over de inrichting van het bedrijf. Zorg er voor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd bijvoorbeeld. Ook moeten gevaarlijke plekken op de werkvloer duidelijk worden aangegeven of veilig worden gemaakt. Vooral bij een bedrijf met machines is het van belang dat alles goed is aangegeven en dat de juiste veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. Daarnaast moet je als werkgever ook zorgen voor goede beschermingsmiddelen. Wanneer er gewerkt wordt met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of met machines dan moeten de werknemers hiervoor beschermd zijn. Zo kun je voorkomen dat de werknemers met een gevaarlijke stof in contact komen en zullen ze niet gewond raken door machines.
Wanneer kan er een schadevergoeding worden geclaimd?
Toch ontkomen bedrijven er soms niet aan en gaat er toch nog iets fout. Dan kan de werknemer een schadevergoeding claimen. Er zijn een aantal situaties waarbij dit kan. Zoals gezegd kunnen ongelukken gebeuren door toedoen van machines op de werkvloer. Ook buiten het bedrijf kan er iets fout gaan, zoals whiplash letselschade door een auto ongeluk met een auto van de zaak. Daarnaast hoort een burn-out door werkstress ook in het rijtje van bedrijfsongevallen. Hou er dus rekening mee dat er ook buiten het bedrijf bedrijfsongevallen kunnen gebeuren zodat je voorzien bent van de juiste informatie over werkgeversaansprakelijkheid en letselschade.