Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Bescherm je ogen

Het Oogfonds adviseert om je ogen te beschermen tegen de zon, omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan UV-straling het risico op cataract (staar) en maculadegeneratie verhoogt. Maculadegeneratie is een oogziekte waarbij het zicht steeds verder verslechterd. Wolken of glas houden UV-straling niet tegen waardoor dit erg schadelijk kan zijn voor je ogen.

Verschillen in UV-straling

In verschillende landen is er natuurlijk een andere mate van UV-straling. Rond de evenaar is deze erg hoog en in Zuid-Europa is deze bijvoorbeeld lager. De UV-straling in Nederland is de laatste jaren steeds sterker geworden. UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit van de UV-straling is hoger op grote hoogte. Ergens waar veel sneeuw of water is, is het dus van belang om jezelf beter te beschermen tegen UV-straling. Er wordt dan vaak extra bescherming geboden door bijvoorbeeld zonneschermen neer te zetten of om gratis zonnebrillen weg te geven. In de zomermaanden is de UV-straling namelijk het hoogst en dan met name tussen 12.00 uur en 15.00 uur. 

Zonnebrillen

De gevolgen van deze UV-straling zijn niet meteen te merken. Hier krijg je pas later last van. Om dit zo lang mogelijk uit te stellen en om dus zo lang mogelijk goed te zien, is het belangrijk om goed voor je ogen te zorgen en om ze te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld door een goede zonnebril te dragen, zeker in de zomermaanden. Charlie Temple is een zonnebrillenmerk dat goede kwaliteit zonnebrillen verkoopt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er zijn zonnebrillen beschikbaar voor vrouwen, mannen en zelfs voor kinderen. Dit kan een goede manier zijn om je ogen te beschermen en er ook nog eens leuk uit te zien. Er zijn enorm veel opties en op deze manier kun je iets kiezen wat goed bij je past waardoor het geen straf is om je ogen te beschermen met een zonnebril. 

Kinderogen

Kinderogen moeten extra beschermd worden. Kinderen zijn erg kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan de pupil van een volwassene. Kinderen zijn veel buiten om te spelen met vrienden of om bijvoorbeeld naar de speeltuin te gaan. Ze lopen dus niet alleen meer risico, maar ze komen ook vaker in aanmerking met UV-straling. Ook zijn zij zich niet bewust van dit risico waardoor zij zichzelf niet zullen beschermen. Het is dus belangrijk om er bij kinderen op te letten dat jij hen moet beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een kinder zonnebril.

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen