Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een lening?

Het is in veel gevallen niet aan te raden om geld te lenen. Dat komt doordat een lening altijd gepaard gaat met het betalen van rente. Het is ook niet gek dat je rente moet betalen over een lening. Degene die het geld aan je uitleent wil hier immers wel iets voor terugkrijgen. Jij betaalt de rente om de tijd dat diegene niet bij zijn of haar geld kan te compenseren. Als je een lening nodig hebt, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden.

Waarvoor heb je de lening nodig?

Als je van plan bent om geld te lenen, is het slim om kritisch naar jezelf te kijken. Dat wil zeggen dat je goed nadenkt over de reden dat je de lening wilt afsluiten. Het kan sowieso geen kwaad om dit nog eens door je hoofd te laten gaan om goed na te denken of dit wel zo verstandig is. Je kunt er op die manier voor zorgen dat je enkel geld leent in situaties waarin dit echt noodzakelijk is. 

 

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig is om geen geld te lenen, maar er zijn veel meer situaties waarin je dit beter niet kunt doen. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om geld te lenen om een dure auto te kunnen bekostigen. Op deze manier krijg je namelijk een schuld waardoor je maandelijks een bepaald bedrag moet afstaan om de lening af te lossen. Het is niet fijn om maandelijks een hoog bedrag te moeten betalen omdat je een dure auto hebt gekocht terwijl je hier eigenlijk niet genoeg geld voor had. Denk daarom goed na voordat je een lening afsluit. 

Een hypotheek afsluiten

Mensen die een huis willen kopen doen dit meestal door middel van een hypotheek. Dat komt doordat een gemiddeld mens niet genoeg geld heeft om een huis in één keer af te betalen. Hierdoor is het nodig om naar de bank te gaan om geld te lenen voor het kopen van een huis. Hierbij moet je wel rekening houden met de actuele hypotheekrente. Dit is het percentage rente wat je aan de bank moet betalen als compensatie voor de lening. Het is natuurlijk gunstig als deze rente zo laag mogelijk is zodat het lenen van geld je minder kost. 

Hoeveel geld kun je lenen?

Voordat je een lening afsluit, moet je jezelf afvragen: hoeveel kan ik lenen? Het moet hierbij niet alleen gaan om het bedrag wat de bank bereid is om aan jou uit te lenen, maar ook om het bedrag wat jij maandelijks terug kunt betalen. Ook als de bank bereid is om je meer uit te lenen dan je eigenlijk kunt betalen, is het van belang om zelf een verstandige keuze te maken.

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen