Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Een eigen onderneming starten? Houd hier rekening mee

Veel mensen denken er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen. Het idee om niet voor een baas te hoeven werken maar juist helemaal je eigen ding te kunnen doen, klinkt velen als muziek in de oren. Wat je motivatie ook is, het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen onderneming, van het verkennen tot de markt tot aan het kiezen van een rechtsvorm, en van het zoeken naar klanten tot aan het regelen van de administratie en financiering. In dit blog lees je meer over de stappen die je moet zetten om een eigen onderneming te starten.

Verken de markt en onderzoek mogelijkheden

Zoek als eerst uit wat je leuk vindt, waar je goed in bent en energie van krijgt en waar vraag naar is. Deze factoren vormen namelijk de basis van je nieuwe onderneming. Wil je een eigen winkel beginnen of juist voor dienstverlening gaan? Kun je met jouw idee wel onderscheidend zijn van concurrenten? Welke klanten wil je aantrekken en wat willen zij eigenlijk? Doe marktonderzoek en bepaal de strategie voor de lange termijn om de basis voor de onderneming te vormen.

Financiën regelen

Je hebt geld nodig om de onderneming van de grond te krijgen. Omdat je vaak een flinke investering moet doen, kun je zakelijk geld lenen. Er zijn doorgaans twee soorten oplossingen, namelijk een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag rood staan en je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer en dit betaal je vervolgens in maandelijkse termijnen terug en je betaalt ook hier een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag. Alle ondernemers met een KVK-nummer hebben een zakelijke bankrekening nodig.

Wagenparkbeheer

Wil je jouw onderneming mobiel houden, dan is het goed om na te denken over wagenparkbeheer. Wagenparkbeheer is de manier waarop bedrijven hun bedrijfswagens financieren, organiseren, opvolgen en onderhouden. Een wagenparkbeheerder heeft een uitgebreid takenpakket, van het bepalen van een wagenpark strategie tot het opstellen van een auto- en brandstofbeleid en het beheer van reparaties, onderhoud en kosten. Deze tijdrovende klussen uitbesteden zorgt ervoor dat jij je focus houdt op andere zaken, zoals de wettelijke eisen.

Wettelijke eisen

Zorg ervoor dat je beschikt over specifieke beroepseisen en diploma’s om het vak uit te oefenen. Ook eisen aan de bedrijfsruimte mag je niet over het hoofd zien. Daarnaast is het belangrijk om verzekeringen en algemene voorwaarden te regelen. Hoe ga je bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering invullen, hoe zit het precies met het pensioen en welke rechten en plichten hebben de klanten? Nadat alle zaken op orde zijn kun je de officiële start maken en schrijf je de onderneming in bij de KVK. Vervolgens kun je op zoek gaan naar je eerste klanten!

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen