Leuke blogs uit Mokum en omstreken

3 praktische tips voor een tuin-make over

Nu de zomer weer is aangebroken zit we het liefst avonden lang in onze tuin. De tuin is immers ons private stukje natuur. De lekkerste plek om echt even bij te komen in de zomer.
Een goed tuinontwerp bevat zowel groen als verharde delen, en verschillende zithoekjes. Ben je nog niet zo tevreden met hoe je tuin er op dit moment bij ligt? Overweeg deze zomer dan eens een grote tuin make over te doen. Nodig al je vrienden uit en sluit de dag af met een lekkere barbecue. Samen laat je de tuin weer stralen! Natuurlijk zijn er wel wat praktische zaken om rekening mee te houden.

Selectief ruimen

Natuurlijk is het lekker om met een schone lei te beginnen. Maar vergeet niet dat het lang kan duren voor een grote struik of boom weer is teruggegroeid. Het kan dus betekenen dat je lange tijd in een relatief kale tuin zit. Wees daarom selectief wanneer je het groen in je tuin gaat ruimen. Misschien vormt die oude appelboom wel een mooi startpunt voor het herontwerp van je tuin! Staat ie niet helemaal op de goede plek? Dan kun je hem ook voorzichtig uitgraven (met wortels en al) en herpositioneren. 

Gooi ook niet zo maar al je groen afval weg! Dit is immers goed groeimiddel voor je nieuwe tuin. Bovendien bevat dit 'oud groen' tal van insecten en beestjes, wat op zijn beurt weer voeding is voor de vogels. Wil je dus snel weer leven in je nieuwe tuin? Gooi dan niet al je groen afval direct weg maar overweeg een compost hoop.

Graafmachine huren

Spaar je energie en rug en laat het zware werk doen door een machine! Je vraagt je misschien af: Hoe huur je een graafmachine? Dat kun je online heel eenvoudig regelen. Kleine graafmachines kunnen eenvoudig iedere tuin bereiken. Als een midigraver huren deel van je plan is, heb je binnen no-time je tuin gereed voor de grote make over.

Mate van verharding

Veel last van hitte in de zomer? Vermijd dan een versteende tuin. Natuurlijk zijn tegels wel makkelijk in het onderhoud. Maar een groene tuin heeft veel voordleen. Zo heeft groen een groot effect op de temperatuur in en rond huis. Groen absorbeert warmte, en kan daarmee de omgeving 1 a 2 graden kouder laten aanvoelen. Daarom is een volledig versteende tuin af te raden. Bovendien heeft een onverhard oppervlak een positief effect op de regenwater afdracht. Het heeft namelijk een vertragende werking: de grond fungeert als buffer van het regenwater. Een hoge mate van verharding kan belastend zijn voor het riool, omdat een grote regenbui in één klap moet worden opgevangen door het riool.
 

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen