Leuke blogs uit Mokum en omstreken

Kevers: bestrijden en voorkomen

Heb jij je wel eens afgevraagd waar die Meikever of Coloradokever vandaan komt en/of hoe ze schadelijk zijn? Dan is het wellicht tijd om je angst even achterwege te laten en je te verdiepen in het leven van twee kleine kevers! 

Melontha Melontha

Melontha Melontha ofwel de Meikever is een keversoort die in verschillende landen en werelddelen voorkomt. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden in landen van Azië en Europa.  Deze soort kenmerkt zich door zijn donkere kop, bruine schild en zijn harige poten. Deze zijn meestal tussen de 25 en 30 millimeter. Ze leggen hun eitjes neer als de temperatuur tussen 15 en 20 ligt en beginnen dan met de larvenstadia. Meikevers zul je vooral zien tijdens de zomermaanden. Tijdens de wintermaanden schuilen zij zich meestal in een pop-kamer. Een meikever kan tot wel 4 jaar lang leven. De schade die meikevers richten is meestal tegenover planten en gewassen. Als engerlingen voeden zij zich met wortels en gras. Hierdoor kunnen boeren massaal een verlies draaien. Hiernaast voeden de grotere meikevers zich met planten en bloemen tijdens en na het bevallen. Ook dit gebeurt onder de grond. Veel boeren ervaren dit als last.

 

Leptinotarsa decemlineata

Leptinotarsa decemlineata ofwel de colaradokever. Deze keversoort komt in verschillende delen van de wereld voor. Echter komt hij oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Door middel van de aardappelplant is deze verspreid over heel de wereld. Ook door de wind zijn ze verspreid over verschillende andere landen. Ook in Nederland ervaren boeren overlast van coloradokevers. Ze komen namelijk vaak voor in moestuinen, kassen en/of tuinen ofwel plekken waar gewassen groeien.Net zoals de Meikevers nemen de coloradokevers ook een winterslaap. Hierbij voeden zij zich ook onder grond met wortels en gras. Tijdens het poppen voeden ze zich dus ook met planten en bloemen. Echter zijn de coloradokevers iets agressiever. Ze kunnen zowat bijna de hele oogst van bijvoorbeelde de aardappels kapot eten. Dit is natuurlijk nadelig voor de boeren. Een klein kever zorgt dan voor een misoogst. 

Voorkomen of bestrijden

Nu je er bewust van bent is het handig om allereerst de kevers te voorkomen. Je kunt dan door wekelijks controleren of ze aanwezig zijn. Zodat je deze kunt verwijderen. Coloradokevers zitten meestal onder bladeren en zijn herkenbaar door hun gele kleur. Ben jij te laat met voorkomen? Dan is je enige oplossing bestrijden. Dit kun je dan doen door sproeistof of vergiffenis stoffen te gebruiken. Echter zal dat jouw planeten ook niet goed doen. Hierdoor zijn biologische bestrijdingsmethoden de beste manier.

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen