Leuke blogs uit Mokum en omstreken

De lekkerste kazen van de wereld

Zo’n zestigduizend jaar geleden is kaas toevallig ontdekt door de nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud. Tijdens zo’n tocht kunnen de enzymen die van nature in de kalvermaag zitten de zure melk veranderen in een vaste kaas en vloeibaar gedeelte. Kaas is een zuivelproduct dat voornamelijk uit melk bestaat. Tijdens het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk- de eiwitten, vetten en mineralen- gescheiden van het vocht. Daarnaast wordt er tijdens de bereiding stremsel, zuursel en zout aan toegevoegd.

Kaasfondue

Als je gezellig met vrienden en familie wat gaat eten binnenkort, is kaasfondue een uitstekende optie. Kaasfondue kopen doe nu ook gemakkelijk online met keuze uit verschillende kaassmaken. Kaasfondue is een gerecht waarbij voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof. Kaasfondue zou in de 18e eeuw al zijn uitgevonden door een kaas winkel in Frankrijk. Het woord is afkomstig van het Franse woord ‘fondre’ wat smelten betekent. In de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk, ontstond er een soort kaassoep. Deze zou dan worden gegeten met wat toen voor de hand lag, namelijk aardappelen. Met het stijgen van de welvaart en betere bewaartechnieken raakte deze kaassoep in de vergetelheid. De juistheid van bovengenoemde wordt wel in twijfel getrokken omdat in die tijd kaas vooral een luxeproduct was.

Soorten kazen

Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren heen zijn er steeds meer smaken, soorten en type kaas op de markt gekomen. Het ene land kent een stuk meer kaassoorten dan de ander. Naast de wereldwijde bekendste kaassoorten zijn er ook nog een aantal specifieke landen die bekend staan om hun kaassoorten, denk hierbij aan Nederland, maar ook Frankrijk, Spanje en Zwitserland kennen een groot aantal verschillende kaassoorten. Nederland is misschien wel het bekendste kaasland. Met een lange geschiedenis met kaas, onze boeren landschappen, koeien en molens passen de kazen daar natuurlijk perfect tussen. In Nederland heb je veel verschillende soorten kazen, zoals Goudse kaas, Boerenkaas, Noord-Hollandse kaas, Geitenkaas, Schapenkaas, Magere kaas, Komijnekaas en Kruidenkaas. Naast het indelen van kazen op basis van soort speel de leeftijd van de kaas ook een grote rol. Zo heb je Jonge kaas, Jong belegen, Belegen, Extra belegen, Oude kaas en Overjarige kaas.

Gerelateerd

Ook leuk om te lezen